Web dizajn rješenja

Objavljeno u Web design
Petak, 04 Listopad 2013 15:34

Mnogi su zapazili kada su kupili novi računalni uređaj s novim operativnim sustavom da jednostavno na njemu nema start meni opcije. Windows 8 kao novi sustav više nema start meni u osnovnim podešenjima. To nije nikakva greška sustava već novitet koji Microsoft pokušava lansirati u svom novom proizvodu. Ova mogućnost odnosno nemogućnost je naširoko već raspravljana i naravno za to postoji rješenje koje je jednostavno i nimalo komplicirano kako se možda čini na prvi pogled.

Više...
Objavljeno u Web design
Petak, 04 Listopad 2013 14:47

Ako ste korisnik Microsoft Windows operativnog sustava definitivno bi trebali imati instaliran i dobro konfiguriran anti virusni program koji će štititi Vaše računalo od napada.

Jedan od najboljih antivirusnih alata danas je Avast free antivirus koji je ujedno i besplatan. U sebi sadrži sve potrebne programe za zaštitu računala. Ako želite i neke od dodatnih aplikacija i dodatnih sigurnosnih programa možete kupiti licencu za Avast Internet security. Drugi dobar antivirusni alat je od Microsofta i zove se Microsoft Security Essentials. Njega možete skinuti i instalirati na računalo također besplatno. Izvrsno će obavljati svoju funkciju čuvanja računala uz neprimjetno ažuriranje i smetanje pri radu u aplikacijama.

Više...
Objavljeno u Web design
Petak, 04 Listopad 2013 14:41

Botovi su programi koji u sebi posjeduju jednu vrstu inteligencije s kojom mogu reagirati na jednostavnije upite, samostalno pretraživati direktorije ili raditi neke jednostavne radnje na osnovu interakcije.

Popularnost botova svakim dano sve više raste  a najviše se počinju koristiti u pametnim telefonima u raznim interakcijama s korisnicima. No za razliku od zabavnih i dobronamjernih botova postoje programi koji su podmukli i zlonamjerni i služe kriminalcima u razne svrhe.

Više...
Objavljeno u Web design
Petak, 04 Listopad 2013 14:34

Jedno od osnovnih pravila sigurnog surfanja internetom je da računalo ima sve sigurnosne mjere i da su svi potrebni programi instalirani, podešeni i ažurirani.

Da bi računalo koje u sebi ima instaliran Microsoft Windows bilo sigurno od virusa i hakerskih upada potrebno je da je redovito ažurirano i da sustav ima sve najnovije zakrpe koje su izišle. Naravno podrazumijeva se da je operativni sustav legalan i da ima svoju licencu kako bi se mogao redovito ažurirati. Potrebno je imati instaliran anti virusni program koji će onemogućiti malicioznim skriptama da se pokrenu i instaliraju na računalo domaćina. Vrlo dobra praksa je nakon instaliranog operativnog sustava da je odmah nakon toga instaliran i anti virusni program a ne nakon određenog vremena kad je računalo već zaraženo različitim zlonamjernim programima koji ugrožavaju sigurnost podataka.

Više...
Objavljeno u Web design
Petak, 04 Listopad 2013 10:43

Pri raznim istraživanjima navika posjetitelja Internet stranica, utvrđeno je da neke elemente u web dizajnu koji se pojavljuju na stranicama preferiraju više od drugih.  Čak neke elemente čitatelji očekuju da se nalaze na određenim pozicijama unutar web stranice. Ti elementi stranica obično se nalaze lijevo ili desno od sadržaja i u različitim sustavima te pozicije se različito nazivaju. Danas je uglavnom utvrđen jedan naziv za te pozicije pored sadržaja a to je sidebar.

Više...
Objavljeno u Web design
Četvrtak, 03 Listopad 2013 16:15

Na dosta web stranica se zna naći da jednostavno ne postoji stranica o nama.

Svaki iole ozbiljniji web projekt mora sadržavati jednu web stranicu na kojoj će se nalaziti podaci o vama, Vašem poslovanju i u biti pronaći osnovne i bitne informacije. Stranica o nama je glavna stranica koja govori o tome što radite i tko ste. U poslovnom svijetu ta stranica treba sadržavati sve bitne skraćene elemente o poslovanju tvrtke. Također na toj stranici trebaju biti vaše iskustvo i navodi zašto ste upravo Vi najbolji ili Vaše usluge ili proizvodi.

Više...
Objavljeno u Web design
Četvrtak, 03 Listopad 2013 16:08

Početna stranica je najvažnija stranica od svih koje postoje na jednom web sjedištu. Ona će biti zaslužna za uspjeh site-a naravno ako je podešena onako kako bi to trebalo izgledati.

Početna ili naslovnica je odredišna stranica koja predstavlja u biti dobrodošlicu. Na naslovnici bi trebali biti svi alati koje interesiraju jednog posjetitelja i koji će ga primorati da zastane i počne se interesirati za sadržaj web stranica na kojima se nalazi. Ako je početna stranica zbunjujuća ili nepotpuna to može imati negativan učinak i rezultirati da čitatelji odu sa stranice i više se ne vraćaju. Znači treba uzeti dovoljno vremena za osmišljavanje i kreiranje naslovnice Vašeg web site-a kako bi ta stranica dobrodošlice bile jednostavna za navigaciju i činila posjetiteljima zadovoljstvo čitanja i pronalaženja informacija.

Više...
Objavljeno u Web design
Četvrtak, 03 Listopad 2013 16:03

U pravilu danas postoji mnogo web stranica postavljenih preko različitih sustava za upravljanje sadržajem. Dosta ljudi se okreće pisanju blog-ova na besplatnoj osnovi no nisu sve web stranice zanimljive za čitanje.  Glavni cilj Internet stranice je pružiti informacije posjetitelju za koje se interesira a vlasniku stranice dovesti budućeg klijenta ili kupca za proizvod. No u svim segmentima je konkurencija poprilično velika i ako podaci na web stranici nisu prilagođeni i postavljeni na pravi način posjetitelj će jednostavno otići na druge stranice na kojima je to bolje odrađeno.

Više...
Objavljeno u Web design
Srijeda, 02 Listopad 2013 15:17

Secure Socet Layer skraćeno SSL je protokol komunikacije između dva sustava, korisnika ili web servisa i korisnika preko računalne mreže u kojem je prijenos podataka zaštićen.

Ovaj sustav je jedna od dodatnih opcija koja se može kupiti od hosting provajdera na zahtjev i uz doplatu. No za ovaj servis je potrebno da server ima neke od predispozicija. Jedna od njih je i posjedovanje vlastite ip adrese. Svojom pojavom Internet ima sve veću potrebu i za sigurnijim načinima prijenosa podataka. U početku se nije razmišljalo još i o zaštiti podataka koji se prenose između korisnika računala. Danas se sve više koriste programi i usluge koje zahtijevaju sistem zaštite koji će zadovoljiti standarde koji su traženi. Razni zastarjeli protokoli koji su se doduše pokazali kao korisni u prijenosu podataka no danas oni nisu više dovoljno sigurni.

Više...
Objavljeno u Web design
Srijeda, 02 Listopad 2013 14:45

Teško je danas biti 100 posto siguran jer svakim danom tehnologija ide naprijed a usporedo s tehnologijom idu i razvijaju se napadači hakeri na web stranice i sustave. Sam cilj i svrha napada na tuđe informacije ponekad nije objašnjiva. Iza tih osoba stoje umovi kojima je ponekad samo do zabave na račun drugih i na njihovu štetu. No i u vodama prijestupnika ima osoba koje se drže nekih kodeksa ponašanja no to su uglavnom iznimke.

Više...
Objavljeno u Web design
Srijeda, 02 Listopad 2013 13:46

Najveći problem današnjeg suvremenog web-a su hakeri i njihovi ilegalni upadi u sustave. Kao i u administraciji tako i u hakerskom svijetu postoje različito sposobni programeri koji je jedini cilj razbiti šifre i postojeću zaštitu i pokupiti podatke ili samo obrisati ili izmijeniti.

Najveći problem kod hakerskih upada predstavlja kada Vam je web site zaražen a da toga niste ni svjesni. Hakeri znaju provaliti u sustav i dugo vremena tajno raditi i mijenjati podatke a da vlasnik stranica to ni ne primjećuje. Također mogu postaviti linkove i programske skripte koje upućuju na druge stranice zaražene različitim kompjuterskim virusima. Također je veliki problem ako vam koriste mail za slanje ilegalnih spam poruka ili vam pokupe sve kontakte koji su bili upisani u adresaru i obrišu ih. Načini kojima se služe hakeri su različiti no problem je problem koji je najbolje spriječiti.

Više...
Objavljeno u Web design
Srijeda, 02 Listopad 2013 12:49

Mnogi pomisle kad se kaže riječ ažuriranje softvera da je to nešto jednostavno i da se podrazumijeva no da ponovim jednu od najbitnijih stavki u sigurnosti web stranica a to je da se sav programski kod stalno ažurira i da se na vrijeme instaliraju update-i. Ovo se odnosi na svaki program koji učestvuje u procesu održavanja web stranica i sustava poglavito web servera. Dakle programi koje koristimo na našem računalu također moraju biti ažurirani i sigurni. Situacije gdje se koristi operativni sustav a da nisu na njemu prisutni antivirusni alati se nikako ne smije dopustiti. Preglednici weba također moraju biti ažurirani a sustav mora imati sve svoje igurnosne zakrpe, uglavnom se tu misli na operativni sustav windowsa.

Više...
Objavljeno u Web design
Srijeda, 02 Listopad 2013 12:26

Napretkom Internet tehnologija napreduju i alati s kojima se radi. U radu s web stranicama i sadržajem najvažniju ulogu imaju editori članaka. U pravilu su ti editori veoma slični programima za uređivanje tekstualnih podataka. Kao jedan web administrator potrebno je s vremena na vrijeme unaprijediti svoja znanja i vještine rada. Ta znanja se svakim danom mijenjaju i poboljšavaju što opet zahtjeva stalno učenje i praćenje tehnologija. Kao administrator weba na prvom mjestu potrebno je bar osnovno poznavanje HTML programskog koda i CSS koda za stilizaciju web stranica. Napredniji developeri i administratori će također naučiti osnove o programiranju u Java Script  skriptnom programskom jeziku namijenjenom za web aplikacije koje se izvode na klijentskoj strani.

Više...
Objavljeno u Web design
Srijeda, 02 Listopad 2013 10:42

U duhu jezika ovaj izraz bi se mogao prevesti kao prilagodljivi web dizajn. Sam termin nastaje u svibnju 2010 godine od jednog poznatog programera i web dizajnera Ethan Marcottea. On je skovao termin i teoriju te uputio na praksu uporabe responsive dizajna kroz svoju poznatu knjigu pod naslovom responsive web design.  Zatim je taj princip i teorija 2012 godine uvršteno na2 mjesto u top trendovima za 2012 godinu.  Godina 2013 je nazvana godinom responsive web designa. Velika većina dizajnera se slaže da je responsive design  isplativa alternativa drugim tehnologijama koje služe za prilagodbu i prezentaciju web stranica na različite platforme i uređaje. Također i Google kao internetski div preporuča pred kraj 2012 godine u svom vodiču upravo responsive dizajn.

Više...
Objavljeno u Web design
Srijeda, 02 Listopad 2013 10:37

U administraciji stranica uglavnom se koriste isti sistemi za ažuriranje i uređivanje sadržaja na Internet stranicama. Danas postoje standardi i svi napredniji editori imaju manje-više slična rješenja i mogućnosti uređivanja. Takvi editori imaju svoj naziv WYSIWYG (Engl. What you see is what you get). U prijevodu to znači da što vidite to i dobivate editiranjem a u duhu jezika znači da vizualno ubacujete slike i tekst u stranicu a programski kod u pozadini upisuje editor.

Više...
Objavljeno u Web design
Utorak, 01 Listopad 2013 16:04

Ako smo poduzeli sve korake i na kraju se zadovoljili rezultatom, predstoji nam održavanje naših novih web stranica.

Samo održavanje ovisi o više faktora i uglavnom najbitniji su tehnologija izrade. Ako su stranice koje smo izradili u nekom od popularnih cms sustava kao što su to Joomla ili Wordpress, održavanje sustava je obavezno. Najveći problem koji bi nam se mogao desiti ako ne update-ujemo sustav jest hakiranje stranica ili pogrešno prikazivanje. S neodržavanjem ide paralelno i gubljenje broja posjetitelja. 

Više...
Objavljeno u Web design
Utorak, 01 Listopad 2013 15:04

U procesu od ideje do pokrenutog projekta zna se desiti da se neki parametri vremenski ne uklapaju u proračun, no kad je u pitanju  izrada web stranica  to je vrlo često opravdano.

Naime ljudi koji nemaju osnovno a ni napredno znanje o funkcioniranju Internet stranica nisu svjesni svih mogućnosti svog budućeg web ljubimca pa se u nekim koracima sam projekt raširi na nekoliko strana. U pravilu za dobru web stranicu potrebno je dobro planiranje u početku i naravno veći dio posla je održavanje kad se sve postavi na noge. 

Više...
Objavljeno u Web design
Utorak, 01 Listopad 2013 14:43

Ako ste prošli sve korake od registracije domene, zakupa hostinga, razmatranja kako će zapravo izgledati struktura Vaših stranica i odabir odgovarajuće tehnologije došao je red na njihovu objavu.

U prošlim koracima ako je odabran statični sustav stranica potrebno je te stranice izraditi u nekom od editora. Ti editori su danas uglavnom tipa  WYSIWYG što znači 'What you see is what you get' vizualni editori  koji rade na principu ono što vidiš je ono što dobivaš. Takvi editori su laki za uporabu jer sve operacije oko unosa i editiranja teksta i slika se rade vizualno bez trunke kodiranja.

Više...
Objavljeno u Web design
Utorak, 01 Listopad 2013 14:30

Ako ste odabrali hosting, domenu i razmislili o strukturi stranica i o sadržaju koji će se pojavljivati na njima došao je korak da se odabere i tehnologija u kojoj će biti izrađene buduće Internet stranice.

Bitno u cijeloj priči je razmisliti o strukturi i o količinama sadržaja te o osvježavanju i koliko često će se unositi novi sadržaji, a sama izrada web stranica će onda ići mnogo lakše.

Također bitno je razmisliti tko će unositi i mijenjati sadržaje. Sve jo to potrebno kako bi se odredila i tehnologija koja će raditi u pozadini stranica.  Ako će stranice biti postavljene i na njima se neće gotovo ništa mijenjati neko dogledno vrijeme onda je najbolja tehnologija za takve stranice statički html bez cms sustava. Razlog tomu je što cms sustavi traže da budu ažurirani s vremena na vrijeme.

Više...
Objavljeno u Web design
Utorak, 01 Listopad 2013 14:25

Nakon kupovine hostinga gdje će se fizički nalaziti vaši kodovi budućih web stranica i odabira domene i naziva naredni korak je planiranje i osmišljavanje same strukture web stranice. Pod tim mislimo na to kako će biti raspoređen sadržaj i na koji će način on biti prikazan. U planiranju prva stvar je odluka o tipu stranice koju će te izgraditi.

Da li će to biti Internet stranice sa vijestima i drugim informacijama , koliko će se često osvježavati i unositi novi sadržaj. Da li će to biti web stranice u kojima će biti prikazani proizvodi i možda web trgovina s koje će biti moguće naručiti Vaše proizvode.

Više...
Tweet