Utorak, 01 Listopad 2013 14:30

Tehnologija za izradu web stranice

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Ako ste odabrali hosting, domenu i razmislili o strukturi stranica i o sadržaju koji će se pojavljivati na njima došao je korak da se odabere i tehnologija u kojoj će biti izrađene buduće Internet stranice.

Bitno u cijeloj priči je razmisliti o strukturi i o količinama sadržaja te o osvježavanju i koliko često će se unositi novi sadržaji, a sama izrada web stranica će onda ići mnogo lakše.

Također bitno je razmisliti tko će unositi i mijenjati sadržaje. Sve jo to potrebno kako bi se odredila i tehnologija koja će raditi u pozadini stranica.  Ako će stranice biti postavljene i na njima se neće gotovo ništa mijenjati neko dogledno vrijeme onda je najbolja tehnologija za takve stranice statički html bez cms sustava. Razlog tomu je što cms sustavi traže da budu ažurirani s vremena na vrijeme.

 

S druge strane ako ne radite ažuriranja može se desiti da Vam hakiraju stranice zbog zastarjelih komponenti i samog sustava. Statične stranice rađene u jednostavnoj HTML tehnologiji su teže i malo kompliciranije za održavanje no one s druge strane pružaju bolju sigurnost jer ih je puno teže hakirati. U odabiru tehnologije budućih stranica bilo za što se odlučite dobro je krenuti od nekih osnova. Nije loše upoznati se s osnovama dobrog dizajna i kako ga koristiti na stranicama. Druga stvar je učenje html-a ili bar osnovnih tagova.

Za izradu web stranice danas apsolutno nije potrebno poznavanje programiranja ili html-a jer postoje programi koji to rade umjesto Vas. No problem je kad nešto zapne pa se mora zaviriti 'pod haubu' .

Html nije težak za naučiti jer to i nije programski jezik. Html je zapravo skriptni jezik koji služi za interpretaciju sadržaja na web stranicama. Treća bitna stvar koja se provlači kroz dizajn stranica je CSS. Css je također skritni jezik koji služi za stiliziranje pojedinih dijelova web stranice ili kaskadno stiliziranje stranica.

Css služi kako bi zadali određene parametre dizajna stranice kao što su boja, pozadina, boja slova, font, stil slova, veličina pojedinih prozora i ostali elementi koji sačinjavaju jednu Internet stranicu. Najbolja opcija za početak je pronaći neki editor s kojim možete vizualno posložiti elemente svojih budućih web stranica. U prošlosti su to bili Frontpage i Dreamweaver koji se i danas koriste za editiranje html stranica.

Jedan od odličnih programa za dizajniranje izgleda cms i običnih stranica je svakako Artisteer, program za vizualno kreiranje izgleda  i predložaka za web stranice. 

Pročitano 454 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 04 Listopad 2013 16:51
Tweet