Utorak, 01 Listopad 2013 14:43

Instalacija sustava i objavljivanje web stranica

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Ako ste prošli sve korake od registracije domene, zakupa hostinga, razmatranja kako će zapravo izgledati struktura Vaših stranica i odabir odgovarajuće tehnologije došao je red na njihovu objavu.

U prošlim koracima ako je odabran statični sustav stranica potrebno je te stranice izraditi u nekom od editora. Ti editori su danas uglavnom tipa  WYSIWYG što znači 'What you see is what you get' vizualni editori  koji rade na principu ono što vidiš je ono što dobivaš. Takvi editori su laki za uporabu jer sve operacije oko unosa i editiranja teksta i slika se rade vizualno bez trunke kodiranja.

Kreirane html stranice je po izradi potrebno prebaciti na server koji će ih prikazivati. To se može napraviti na više načina. Jedan od načina je da se koristi neki od programa za transfer datoteka. Ako se ima pristup serveru i cpanel-u također postoji mogućnost transfera preko stranica preglednika weba. Jednostavno se otvori početna stranica c panela i odabere opcija File Manager. Po otvaranju prozora File managera vidi se struktura direktorija i datoteka na serveru u kojoj možemo pronaći naziv public_html ili www gdje bi se trebale postaviti sve stranice budućeg web sjedišta.

Ako smo odabrali dinamičke stranice u nekom od cms sustava potrebno je napraviti par koraka kako bi se mogao postaviti web. Na prvom mjestu treba instalirati cms sustav na server. Danas postoje mnogobrojni programi uz c panel koji na lakši način omogućuju instalaciju sustava za upravljanje sadržajem. Jedan od njih su Installtron i drugi poznati Softaculous. No za instalaciju cms-a na server potrebno je prethodno pred znanje koje će vam omogućiti da sigurno upravljate web sjedištem, da znate instalirati bazu podataka koju će koristiti cms te da se zna napraviti backup podataka. Postaviti web stranice i objaviti ih je može se reći manji dio posla. Veći dio posla dolazi kod redovitog održavanja, ažuriranja novih ili postojećih stranica, provjera sustava na viruse, provjera kako rade sve skripte na serveru, podešenja servera kroz razne direktive, razna preusmjerenja  a sve u cilju što boljeg pozicioniranja. 

Pročitano 602 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 04 Listopad 2013 16:53
Tweet