Utorak, 01 Listopad 2013 16:04

Održavanje izrađenih web stranica

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Ako smo poduzeli sve korake i na kraju se zadovoljili rezultatom, predstoji nam održavanje naših novih web stranica.

Samo održavanje ovisi o više faktora i uglavnom najbitniji su tehnologija izrade. Ako su stranice koje smo izradili u nekom od popularnih cms sustava kao što su to Joomla ili Wordpress, održavanje sustava je obavezno. Najveći problem koji bi nam se mogao desiti ako ne update-ujemo sustav jest hakiranje stranica ili pogrešno prikazivanje. S neodržavanjem ide paralelno i gubljenje broja posjetitelja. 

Ako neki dijelovi web stranice ne funkcioniraju kako treba potrebno je napraviti popravke koje će riješiti problem. U sofisticiranom sustavu cms-a postoji ponekad i nekoliko tisuća datoteka koje ga sačinjavaju. U amo održavanje spada i dopunjavanje teksta, popravak nevažećih linkova, izrada redirekcija za stranice koje smo premjestili. Nije na odmet instalirati u sustav neki od programa za zaštitu koji mogu spriječiti veliki broj zlonamjernih upada.  Bitno je provjeriti dozvole nad datotekama i direktorijima. One uvijek moraju biti u sigurnim granicama.

Potrebno je povremeno pregledati sve stranice i kako se prikazuju u različitim preglednicima weba. Opće je poznata činjenica da različiti preglednici različito generiraju izgled jedne te iste web stranice. To znači da ćemo morati web stranice prilagoditi svim tim glavnim preglednicima a pod tim mislim na Google Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari.

Pri samom dizajnu stranice u fazi izrade nije na odmet ugraditi u stranice i responzive opciju  prikaza. Responsive design je prilagodljivi dizajn web stranice koji ima svojstvo i mogućnost promjene svog izgleda u odnosu na preglednik koji ju otvara.  Prvenstveno se to odnosi na prilagodljivost i na pametne telefone i prikaze širine do 320 piksela, zatim na prikaz tableta u dimenzijama širine do 768 i naravno većim dimenzijama koje su zastupljene na stolnim računalima i laptopima.

Razvoj sadržaja na nekoj web stranici je jedna od jako bitnih stvari današnjeg web-a. Sadržaj bi trebalo osvježavati i nadopunjavati novim. Također je bitno imati u vidu i druge parametre bitne za razvoj stranica kao što su društvene mreže i povezivanje s njima.

U održavanju se može raditi i na objavama i povezivanju web stranica s stranicama na društvenim mrežama.

Pročitano 613 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 04 Listopad 2013 16:47
Tweet