Srijeda, 02 Listopad 2013 10:37

Vizualni editori u cms sustavima i TinyMCE

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

U administraciji stranica uglavnom se koriste isti sistemi za ažuriranje i uređivanje sadržaja na Internet stranicama. Danas postoje standardi i svi napredniji editori imaju manje-više slična rješenja i mogućnosti uređivanja. Takvi editori imaju svoj naziv WYSIWYG (Engl. What you see is what you get). U prijevodu to znači da što vidite to i dobivate editiranjem a u duhu jezika znači da vizualno ubacujete slike i tekst u stranicu a programski kod u pozadini upisuje editor.

 

Ovakvi editori omogućuju uređivanje HTML sadržaja pri čemu je odmah vidljiv rezultat.

U tim editorima običan korisnik ne mora znati HTML kodove niti bilo kakvo programiranje.

Editor odnosno aplikacija  je intuitivna za korištenje i s njom se lako izrađuju vizualno efektne stranice i html. Za profesionalno bavljenje editiranjem web stranica svakako je potrebno poznavanje osnova programiranja odnosno skriptiranja u HTML-u i naravno stiliziranja u CSS.  Jedan od najpoznatijih vizualnih editora koji je usput i multiplatforma i pojavljuje se gotovo u svim poznatijim cms-ovima a možete ga instalirati i u svom nekom cms rješenju a zove se TinyMCE editor.

TinyMCE je popularan editor koji koriste mnoge velike tvrtke i kompanije. Između ostalog koristi ga Facebook, Microsoft, Wordpress, Joomla i mnogi drugi. Sam princip rada ovog editora je krajnje jednostavan i intuitivan. Njegove značajke su slične ostalim tekst editorima. Također ima velike sličnosti s uredskim alatima za obradu teksta poput Microsoft Word-a i OpenOffice-a. Postoje i druge vrste editora u samom cms sustavu no svi imaju isti princip funkcioniranja i editiranja sadržaja web stranica. Uz editor je također moguće postaviti i dodatne plug-inove  za različite dodatne opcije ako se ukaže potreba. Jedni od tih dodataka mogu biti brojači riječi, zatim mogućnost upisivanja matematičkih formula i njihovo priakzaivanje na web stranicama, ubacivanje različitih vrsta datoteka koje nisu dostupne u običnim verzijama i drugo. TinyMCE editor ima nekoliko opcija vezanih za uporabu. Moguće je aktivirati jednostavni način i napredni način editiranja. U naprednom načinu se pojavljuje puno više dugmadi i opcija za editiranje sadržaja web-a.

Pročitano 456 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 04 Listopad 2013 16:46
Tweet