Srijeda, 02 Listopad 2013 12:26

Što je potrebno znati za web administraciju

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Napretkom Internet tehnologija napreduju i alati s kojima se radi. U radu s web stranicama i sadržajem najvažniju ulogu imaju editori članaka. U pravilu su ti editori veoma slični programima za uređivanje tekstualnih podataka. Kao jedan web administrator potrebno je s vremena na vrijeme unaprijediti svoja znanja i vještine rada. Ta znanja se svakim danom mijenjaju i poboljšavaju što opet zahtjeva stalno učenje i praćenje tehnologija. Kao administrator weba na prvom mjestu potrebno je bar osnovno poznavanje HTML programskog koda i CSS koda za stilizaciju web stranica. Napredniji developeri i administratori će također naučiti osnove o programiranju u Java Script  skriptnom programskom jeziku namijenjenom za web aplikacije koje se izvode na klijentskoj strani.

 

Pored poznavanja spomenutih programskih jezika s druge strane potrebno je određeno znanje i iz oblasti fotografije i grafika. Znanje za rad sa slikama nije opsežno za osnovnu namjenu objave na web stranicama. Potrebno je poznavati osnove editiranja fotografija, koji su formati slika i koji je za što namijenjen i kako se kreira. Određeni formati slika su bolji za web stranice od drugih i za to postoje opet određeni razlozi. Jedan od osnovnih elemenata po kojem je slika dobra za web je da ima visoku dubinu boja i da ima mogućnost kompresije. U najkraćem jpg format je idealan za objavu na web stranicama jer zadovoljava sve kriterije.

Animirane grafike također su zastupljene u manjoj mjeri na web-u i za tu namjenu uglavnom se koriste formati png i gif. U administraciji web stranica veliku ulogu ima i poznavanje osnova SEO optimizacije. Bitno je da se određeni izrazi postave na pravo mjesto. Poznavanjem SEO optimizacije admini web stranica mogu puno pridonijeti u povećanju posjećenosti jednog web site-a.  I na kraju je potrebno navesti poznavanje rada u jednom od editora članaka. Editori članaka su programi koji podsjećaju na uredske programe za uređivanje teksta i znanje rada u njima je velika prednost. Za osobe koje već znaju raditi u uredskim alatima prelazak na editore je krajnje jednostavan.

Pročitano 743 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 04 Listopad 2013 16:43
Tweet