Srijeda, 02 Listopad 2013 15:17

Što je to SSL protokol

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Secure Socet Layer skraćeno SSL je protokol komunikacije između dva sustava, korisnika ili web servisa i korisnika preko računalne mreže u kojem je prijenos podataka zaštićen.

Ovaj sustav je jedna od dodatnih opcija koja se može kupiti od hosting provajdera na zahtjev i uz doplatu. No za ovaj servis je potrebno da server ima neke od predispozicija. Jedna od njih je i posjedovanje vlastite ip adrese. Svojom pojavom Internet ima sve veću potrebu i za sigurnijim načinima prijenosa podataka. U početku se nije razmišljalo još i o zaštiti podataka koji se prenose između korisnika računala. Danas se sve više koriste programi i usluge koje zahtijevaju sistem zaštite koji će zadovoljiti standarde koji su traženi. Razni zastarjeli protokoli koji su se doduše pokazali kao korisni u prijenosu podataka no danas oni nisu više dovoljno sigurni.

 

Ovaj problem rješava sustav prijenosa podataka kroz zaštićeni kanal za komunikaciju koji zovemo SSL.  Sigurnost komunikacije se postiže kroz jako šifriranje a za identifikaciju se koriste javni klučevi (eng. Public Key Criptography).

Kada je stvoren sustav SSL-a zacrtani su ciljevi i to:

  1. Kriptografska zaštitia,
  2. Neovisnost protokola o hardware-u i software-u.
  3. Proširivost novih metoda šifriranja  javnim i simetričnim ključevima ako je to potrebito.
  4. Relativna efikasnost Zbog velikog opterećenja računalnog sustava u sirovom šifriranju i dešifriranju SSL pamti komunikacijske parametre ostvarenih veza čime se smanjuje opterećenje mreže.

Kod standardnih protokola putem Interneta podaci se šalju bez zaštite i oni putuju preko brojnih pojedinih mreža što taj protokol čini veoma fleksibilnim s jedne strane no s druge to omogućuje da se u protokol ubace posrednici u komunikaciji.

Time ti posrednici mogu prisluškivati vezu i prikupljati podatke, opasno kod bankovnih transakcija i brojeva kreditnih kartica.

Također posrednici mogu neovlašteno mijenjati podatke a u nekim slučajevima ih i imitirati što može rezultirati velikim prijevarama.

Zado u suvremenom načinu poslovnih komunikacija postoji SSL protokol koji pruža potpunu sigurnost.

Pročitano 699 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 03 Listopad 2013 16:56
Tweet