Petak, 04 Listopad 2013 10:43

Što je popularno na web stranicama pored članaka

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Pri raznim istraživanjima navika posjetitelja Internet stranica, utvrđeno je da neke elemente u web dizajnu koji se pojavljuju na stranicama preferiraju više od drugih.  Čak neke elemente čitatelji očekuju da se nalaze na određenim pozicijama unutar web stranice. Ti elementi stranica obično se nalaze lijevo ili desno od sadržaja i u različitim sustavima te pozicije se različito nazivaju. Danas je uglavnom utvrđen jedan naziv za te pozicije pored sadržaja a to je sidebar.

 

U cms sustavu Joomla-i to su obično left i right pozicije web dizajna, no u novijim verzijama sustava polako se gubi naziv i prelazi u značenje pozicija 1, pozicija 2 itd.

Kod blog web stranica posjetitelji na prvom mjestu na tim sidebar pozicijama vole da se nalazi link 'O nama' ili kratak opis autora web stranica.

Također kod blogera je dobro u stranici 'o nama' pored opisa postaviti i svoju sliku. Ljudi vole prisni odnos ako želite da postanete stručnjak u svom području dobro je imati i sliku u podacima koji govore o Vama. Ako je web site namijenjen za komercijalne svrhe dobro je imati link ka kontakt podacima. Također ko je sajt prodajnog karaktera dobro je omogućiti posjetiteljima Internet stranica lak i brz pristup kontakt podacima radi lakše kupovine.

Također je dobra praksa u sidebaru o pri pravljenju web design-a imati linkove ka drugim svojim web stranicama ili srodnim stranicama ako nije konkurencija u pitanju. Tim potezom je moguće da se dogovorite s drugima da također stave link ka Vašim stranicama. Većina posjetitelja je navikla da u sidebar-u stoji popis kategorija i linkovi ka njima.

Arhiva kojoj se pristupa po datumima također ima pozitivan efekt na posjetitelja web stranica i bolje kretanja i pronalaženje traženih podataka.

Posjetitelji će se duže zadržavati na stranicama ako su na njima i komponente koje prikazuju zadnje postove, najčitanije postove ili zadnje komentirani članci.

Jedna od obaveznih stvari na svakom većem web site-u je i komponenta za pretraživanje ili polje za pretragu. 

Pročitano 676 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 04 Listopad 2013 10:51
Tweet