Petak, 04 Listopad 2013 14:34

Sigurno ponašanje na internetu

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Jedno od osnovnih pravila sigurnog surfanja internetom je da računalo ima sve sigurnosne mjere i da su svi potrebni programi instalirani, podešeni i ažurirani.

Da bi računalo koje u sebi ima instaliran Microsoft Windows bilo sigurno od virusa i hakerskih upada potrebno je da je redovito ažurirano i da sustav ima sve najnovije zakrpe koje su izišle. Naravno podrazumijeva se da je operativni sustav legalan i da ima svoju licencu kako bi se mogao redovito ažurirati. Potrebno je imati instaliran anti virusni program koji će onemogućiti malicioznim skriptama da se pokrenu i instaliraju na računalo domaćina. Vrlo dobra praksa je nakon instaliranog operativnog sustava da je odmah nakon toga instaliran i anti virusni program a ne nakon određenog vremena kad je računalo već zaraženo različitim zlonamjernim programima koji ugrožavaju sigurnost podataka.

 

Također je dobro imati i povremeno provjeravati Firewall ili u prijevod u duhu jezika vatrozid a doslovno Vatrena stjena ili zid. Uz novije inačice Windows operativnog sustava je ta komponenta dodijeljena besplatno samo se treba ažurirati.

Dok se koristi Internet u nekim situacijama treba biti oprezan. Kritična mjesta gdje se vrlo lako može pokupiti virus ili neka druga maliciozna skripta su web stranice ilegalnog sadržaja gdje je moguć download datoteka. To su obično pjesme u različitim datotečnim formatima i filmovi u različitim video formatima. Također rizični programi i web stranice su sa sadržajima za dijeljenje datoteka.

U komunikaciji s drugim osobama treba biti oprezan jer se različiti programi također mogu predstaviti kao neka od poznatih osoba. Situacija postaje sumnjiva kada se od Vas zatraže neki od pristupnih podataka ili ako se pokušava doznati neke od Vaših intimnih informacija.

Sa strancima kada se razgovara ne bi trebalo nikada davati svoje osobne informacije.

Na Facebook-u danas postoje osobe ili Facebook hakeri kojima je glavna zanimacija provaljivanje u tuđe račune i mijenjanje informacija o Vama ili lažno predstavljanje drugima.

Nikada ne bi trebalo ići na web stranice na koje Vas upućuje neki od programa a da to niste željeli.

Pročitano 1004 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 04 Listopad 2013 16:42
Tweet