Petak, 04 Listopad 2013 14:47

Anti virusi i zaštita računala

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Ako ste korisnik Microsoft Windows operativnog sustava definitivno bi trebali imati instaliran i dobro konfiguriran anti virusni program koji će štititi Vaše računalo od napada.

Jedan od najboljih antivirusnih alata danas je Avast free antivirus koji je ujedno i besplatan. U sebi sadrži sve potrebne programe za zaštitu računala. Ako želite i neke od dodatnih aplikacija i dodatnih sigurnosnih programa možete kupiti licencu za Avast Internet security. Drugi dobar antivirusni alat je od Microsofta i zove se Microsoft Security Essentials. Njega možete skinuti i instalirati na računalo također besplatno. Izvrsno će obavljati svoju funkciju čuvanja računala uz neprimjetno ažuriranje i smetanje pri radu u aplikacijama.

 

Ovaj program tvrtke Microsoft će zaštititi Vaše računalo od svih mogućih virusa, špijunskih softvera i drugih zlonamjernih i malicioznih programa i to naravno kako smo napisali besplatno.

Što se tiče anti virusnog programa Avast-a on ima također dobre opcije a jedna od izvanrednih je da Vam može izbrisati i izbaciti alatne trake iz pretraživača web stranica a koje niste svojom voljom instalirali ili su instalirani na prijevaru u Vaše računalo.

Veliki rizik za sigurnost podataka predstavljaju memorijski stikovi koji ako se ne provjeravaju mogu biti pravi mali prijenosnici digitalnih virusa. Najbolja praksa je da se svaki memorijski stik prije pokretanja ili otvaranja datoteka ispita na sigurnost kroz neki od antivirusnih alata.

Najveći izvor kroz koji dolaze digitalni virusi je Internet. Stoga je potrebno biti oprezan prilikom otvaranja Internet stranica i surfanja uopće. Jedan od elemenata koji su također uzrok širenju virusa i drugih zlonamjernih programa je elektronička pošta. Za čitanje elektroničke pošte najbolje pravilo je da se uopće ne otvara ono za što nismo sigurni da znamo od koga je i zašto nam je poslana. Dobar antivirusni alat će svakako provjeravati dolaznu i odlaznu poštu na moguće viruse no hakeri idu u korak s vremenom i ponekad su ispred sa svojim zlonamjernim aktivnostima. 

Pročitano 822 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 04 Listopad 2013 15:06

Srodni sadržaj (po oznakama)

Tweet